تور چابهار

چابهار بندری زیبا در جنوب شرقی ایران است که در حاشیه دریای مکران و اقیانوس هند واقع شده است. این بندر یکی از مناطق آزاد بازرگانی و نزدیک‌ترین راه دسترسی کشور‌های محصور در خشکی مانند: افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان و قرقیزستان به آب‌های آزاد است.

جاذبه‌های چابهار دلایلی است که آن را به مقصدی پرطرفدار در میان گردشگران تبدیل کرده. تور چابهارِ آژانس لیانا پرواز فرصت دیدار از مناطق دیدنی این شهر زیبای بندری را برای شما فراهم می‌کند.

آب و هوای چابهار

شهر چابهار خنک‌ترین بندر جنوبی ایران با آب و هوایی معتدل و مطبوع است. هوای چابهار در فصل‌های پاییز، زمستان و بهار، خنک است و گرمای تابستانی در این شهر به‌خاطر وزش باد‌های موسمی اقیانوس هند، قابل تحمل. بهترین زمان سفر به چابهار دو فصل زمستان و بهار است و سفر‌های نوروزی به این شهر بسیار رواج دارد.

فرهنگ مردم چابهار

مردم چابهار به زبان بلوچی سخن می‌گویند اما بیشتر آن‌ها به زبان فارسی هم تسلط دارند. چابهاری‌ها بسیاری از آداب و رسوم خود را هنوز هم حفظ کرده‌اند. برای آشنایی با فرهنگ و رسوم مردم چابهار می‌توانید از موزه محلی چابهار دیدن کنید و یا با حضور در بازار‌ها و مراکز اقتصادی و مذهبی این شهر با سبک زندگی و نوع فعالیت‌های این مردم آشنا شوید. بعضی از جلوه‌های فرهنگ مردم چابهار عبارتند از: پ

  • موسیقی بلوچی
  • رقص بلوچی یا چوب‌بازی
  • صنایع دستی مثل سوزن‌دوزی و حصیربافی
  • غذا‌ها و شیرینی‌های ویژه مردم چابهار مانند: بت ماش، تباهگ و کِراهی

جاذبه‌های گردشگری چابهار

چابهار شهری با جاذبه‌های گردشگری منحصر به فرد است. جاذبه‌های طبیعی متنوع چابهار از انواع تالاب‌ها، کوه‌هایی با مناظر بی‌نظیر گرفته تا ساحل‌های صخره‌ای، کوه‌های مریخی، جنگل حرا و پوشش‌های متنوع گیاهی هستند.

کوه‌های مینیاتوری؛ سفر به مریخ ایران

یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری چابهار کوه‌های مینیاتوری نام دارد. این کوه‌ها در نزدیکی دهستان کهیر در شهر ساحلی کنارک واقع شده‌اند. شکل ظاهری این کوه‌ها به‌گونه‌ای است که گردشگران به آن، نام “کوه‌های مریخی” داده‌اند. کوه‌های مریخی و مناطق اطراف آن، جایی مناسب برای کمپینگ و رصد ستارگان در شب‌های کویر است.

لیپار؛ تالاب صورتی

وجود گونه خاصی از پلانکتون‌ها باعث شده است، تالاب لیپار همیشه به رنگ صورتی باشد. این تالاب، زیبایی فریبنده و خیره‌کننده‌ای دارد و آب آن در بعضی فصل‌های سال به رنگ‌های نارنجی و قرمز تغییر می‌کند. تالاب لیپار در 15 کیلومتری شرق چابهار و در نزدیکی روستای رمین قرار دارد.

برخی از تفریحاتی که می‌توانید در تالاب لیپار تجربه کنید، عبارتند از: عکاسی، پرنده‌نگری، شترسواری و خرید نمک دریایی و انواع صدف. این تالاب در برخی از فصول سال، میزبان پرندگان مهاجر و محلی است که از جمله آن‌ها می‌توان به: کشیم، فلامینگو، طاووسکن، چنگر، عقاب دشتی، باقرقره، حواصیل و تیهو اشاره کرد.

درخت مکرزن؛ انجیر معابد ایرانی

مکرزن نام درختی صدساله و بومی کشور هند است که در شهر‌های چابهار و نیک‌شهر ایران نیز می‌روید. این درخت با نام‌های انجیر معابد، لور و انجیر هندی نیز شناخته می‌شود. مکرزن درختی با تنه‌های فراوان است که محوطه بزرگی را پوشش می‌دهد. میوه‌های این درخت، به رنگ نارنجی هستند. انجیر چابهار را می‌توانید در این روستا‌ها از نزدیک ببینید:

  • روستای رمین
  • روستای لیپار
  • روستای کوپان
  • روستای سر
  • روستای ماشی

منطقه حفاظت شده گاندو؛ زیستگاه تمساح ایرانی

گاندو تمساح پوزه‌کوتاه ایرانی و تنها تمساح بومی ایران است که در رودخانه‌های سرباز، باهوکلات و کاجو زندگی می‌کند. منطقه حافظت شده گاندو، یکی از دیدنی‌های چابهار و زیستگاه این گونه خاص جانوری است. در این منطقه می‌توانید به دیدار تمساح ایرانی بروید و حتی به آن‌ها غذا بدهید. منطقه حفاظت شده گاندو در نزدیکی روستای باهوکلات قرار دارد.

بندر گواتَر

این بندر دیدنی که در انتهایی‌ترین نقطه جنوب شرق ایران و در ساحل مکران دریای عمان قرار دارد، هم مرز با کشور پاکستان است. جغرافیای طبیعی عجیبی که به تصاویر کرۀ مریخ شباهت دارد، این تکه از استان سیستان و بلوچستان را منحصر به فرد کرده و گردشگران زیادی برای دیدن این سرزمین مریخی به چابهار سفر می‌کنند.

بندر گواتر در گذشته مرکزی پر رونق برای صید میگو بوده است اما هم اکنون آن رونق سابق را ندارد. هرچند که فاصله خلیج گواتر تا چابهار 95 کیلومتر است اما زیبایی‌ها و شگفتی‌هایی که در این مسیر خواهید دید، گذر زمان را برای شما آسان می‌کنند.

این خلیج و سرزمین‌های اطرافش جزء منطقه حفاظت شدۀ باهوکلات می‌باشند. جنگل‌های حرای بسیار جالب و زیبای این منطقه هم به زیبایی‌های بندر گواتر افزوده‌اند. ناگفته نماند به دلیل همسایگی با مرز پاکستان، شنا در آب‌های این خلیج زیبا، ممنوع است. اما تماشای غروب آفتاب در اینجا از صحنه‌های فراموش نشدنی سفر با تور چابهار می‌باشد.

  • بندر گواتَر
  • کوه گِل افشان

یکی از جاذبه‌های شگفت‌انگیز در تور چابهار، کوه گِل افشان آن است. شباهت فعالیت این گل افشان با آتش فشان هم بسیار جالب است زیرا هر دوی آن‌ها موادی را از دل زمین به بیرون پرتاب می‌کنند. اگر چه این پدیده در دنیا بی‌نظیر نیست و تعداد بسیار کمی از این گل افشان‌ها در نقاط مختلف دنیا وجود دارند اما به جرأت می‌توانیم بگوییم که گل افشان چابهار، بزرگترینشان به حساب می‌آید.

این منطقه جذاب در بندر تنگ و در فاصله حدودی 100 کیلومتر از چابهار قرار دارد. تعداد گل افشان‌های این منطقه 3 تاست که در رأس سه تپه کوچک که از انباشت گل تشکیل شده‌اند، قرار دارند. دو تا از این گل افشان‌ها هم اکنون غیرفعال هستند و فقط بزرگترینشان همچنان به فشاندن گل ادامه می‌دهد.

فاصله بین هر فوران گل در این گل افشان، هر 10 تا 15 دقیقه یک بار است. بهترین زمانی که می‌توانید شاهد بیشترین فعالیت این گل افشان عجیب باشید، از ماه آبان تا اردیبهشت می‌باشد زیرا بارندگی‌ها در این ماه‌های سال بیشتر است.

اسکله بریس

یک ساحل صخره‌ای بسیار زیبا در کنار دریای مکران وجود دارد که همه ساله هزاران گردشگر را از سراسر ایران و جهان به خود جذب می‌کند. این اسکه که بریس نام دارد، مرکز مهم صید انواع ماهی‌ها و میگو‌ها در شهرستان کنارک است. زیبایی این اسکله به حدی است که تبدیل به نمادی برای استان سیستان و بلوچستان شده و شما اغلب تصاویر آن را در معرفی تور‌ها و مشاغلی که در این استان قرار دارند، می‌بینید. کوه‌های مریخی معروف نیز در شمال این بندر واقع شده‌اند و شاید دلیلی برای شهرت این اسکله زیبا باشند.

در واقع اسکله بریس یک ساحل تراس مانند بین دریای عمان و کوه‌های مریخی است و لنگرگاه بسیاری از کشتی‌ها و قایق‌های رنگارنگ می‌باشد.

از جاذبه‌های جالب و شگفت‌انگیز این ساحل، وجود موج فشان‌های طبیعی و زیبایی ست که فواره آن‌ها بسیار بلند است. موج فشان پدیده‌ای طبیعی است که در آن، آب از طریق امواج دریا به شدت از سوراخ‌هایی که در ساحل صخره‌ای ایجاد شده‌اند بیرون می‌پاشد و فواره‌های طبیعی دریایی ایجاد می‌کند.

بهترین زمانی که می‌توان شاهد بلندترین موج فشان در ساحل بریس بود، شهریور ماه است زیرا در آن موقع، امواج شدت و بلندی زیادتری نسبت به بقیه وقت‌های سال دارند. بسیاری مسافران در این ساحل تمام عیار چادر می‌زنند و از مناظر زیبای آنجا در غروب و طلوع آفتاب بهره می‌برند.

قلعه پرتغالی‌ها

مثل دیگر مناطق جنوبی کشورمان، در چابهار هم قلعه‌ای منسوب به پرتغالی‌ها وجود دارد که آن‌ها این قلعه را برای اهداف نظامی و دفاعی خود در این مکان بنا کردند. با ترک ایران از سوی پرتغالی‌ها، اکنون و بعد از سال‌های بسیار، این بنا تبدیل به ساختمانی تاریخی شده و علاقمندان به تاریخ و بنا‌های باستانی را به خود جذب می‌کند. این قلعه در بین راه چابهار به روستای تیس قرار گرفته و به همین دلیل به قلعه تیس هم معروف است.

بازار ریمدان

بازار‌های مرزی همیشه از پرمشتری‌ترین بازار‌ها در سراسر دنیا هستند زیرا افراد در آنجا می‌توانند اجناس خارجی را با قیمتی بسیار مناسب خریداری کنند. بازار ریمدان هم یکی از همین بازار‌های جذاب مرزی است که بین مرز ایران و پاکستان قرار گرفته است. عموماً گردشگرانی که با تور به چابهار سفر می‌کنند، به این بازار خوش قیمت هم سری می‌زنند.

بازار ریمدان در واقع نقش مهم و استراتژیکی در اتصال تجارت ایران به مسیر بازرگانی پاکستان، هند و چین دارد. برای دسترسی به این بازار باید به شهرستان دشتیاری بروید که حدود 120 کیلومتر با بندر چابهار فاصله دارد. این بازار به دلیل نزدیکی به شهر کراچی پاکستان، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

روستای تیس

از روستا‌های قدیمی ایران که قدمت آن به بیش از 2500 سال می‌رسد، روستای تیس در نزدیکی چابهار است. این روستای باستانی در چند صد سال قبل؛ یعنی پیش از حکومت سلسله قاجار، رونقی بسیار داشته ولی با کاهش و قطع تجارت نیشکر از این بندر، رفته رفته از اهمیت آن نیز کاسته شد.

هر چند تیس امروزه تنها یک روستای ساحلی است اما آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری از دوران رشد و رونقش در آن به یادگار مانده و همه ساله گردشگران و علاقمندان بسیاری را به این روستای جذاب می‌کشاند. از دیدنی‌هایی که در این روستا وجود دارند و حیف است بازدید از آن‌ها را در تور چابهار خود از دست بدهید، می‌توانیم موارد زیر را نام برده و معرفی کنیم.

غار‌های‌بان مسیتی

از شگفت انگیزترین آثار دیدنی در دهکده تیس، سه غار عجیب و اسرارآمیز‌بان مسیتی هستند. غاری که در وسط قرار گرفته، به صورت طبیعی ایجاد شده اما دو غاری که در سمت‌های چپ و راست آن قرار گرفته‌اند، به صورت انسان ساز و مصنوعی به وجود آمده‌اند. بلوچی‌ها زبان بسیار جالبی دارند و‌بان در این زبان به معنی مردی خوب و صالح می‌باشد.

مسیتی هم به معنی پرستشگاه است که با وجود آرامگاهی که در غار وسطی دیده می‌شود، این نام کاملاً مناسب است. همچنین در ابتدا و ورودی هر یک از این سه غار، سکویی دیده می‌شود که احتمالاً مردم قربانی‌ها و ذبح‌های خود را روی این سکو‌ها و در این پرستشگاه‌ها انجام می‌داده‌اند. ارتفاع این غار‌ها از سطح زمین به بلندی 25 متر است و بقایای پلکانی که مردم از طریق آن به این مکان مقدس رفت و آمد می‌کرده‌اند هنوز هم باقی مانده است.

غار وسطی که آرامگاهی در آن ساخته‌اند، در داخل خود دارای کنده کاری‌هایی ست که نشان می‌دهد در زمان‌های قدیم این غار مورد بهسازی و گسترش قرار گرفته تا به شکل یک پرستشگاه و آرامگاه تمام عیار دربیاید و احتمالاً از غار‌های کناری آن هم راهی به این مکان وجود داشته که اکنون بسته شده‌اند.

روی دیواره‌های آرامگاه نوشته‌هایی به چشم می‌خورند که به خط هندی شباهت دارند و گوری که این دیواره‌ها آن را در بر گرفته‌اند، حدود یک متر با کف غار فاصله دارد. غار‌های‌بان مسیتی در دامنه کوه شهبازبند قرار گرفته‌اند که این کوهستان در فاصله 8 کیلومتری چابهار می‌باشد.

قلعه پیروز گت

اگر به تاریخ و اماکن باستانی علاقمندید، بازدید از قلعه پیروز گُت را به شما پیشنهاد می‌کنیم. گُت در زبان بلوچی به معنای بزرگ یا سردار می‌باشد و از نام این قلعه بر می‌آید که در زمان‌های قدیم به سرداری به نام پیروز تعلق داشته. قدمت قلعه پیروز گت به زمان اشکانیان و سلسله پارت‌ها می‌رسد. این قلعه روی تپه‌ای بنا شده و از برج‌های دیده بانی که در آن موجود است، برای نگهبانی بهره می‌بردند.

جالب است بدانید حتی در زمان ساسانیان از این مکان استفاده می‌شده. سفالینه‌ها و اشیائی که از قلعه پیروز گت به دست آمده‌اند، همگی گواه این هستند که در زمان ساسانیان نیز این قلعه کاربرد داشته. از آنجایی که سنگ‌های به کار گرفته شده در بنای قلعه با جنس تپه‌ای که روی آن ساخته شده است، متفاوتند، می‌توان پی برد که این سنگ‌ها را از مکان دیگری به آنجا انتقال داده‌اند تا یک سازه مستحکم بسازند.

گورستان جن

بعد از معرفی چند مکان تاریخی حالا می‌خواهیم از یک گورستان مخوف در روستای تیس بنویسیم. جایی که خود اهالی چابهار به آن جن سنط می‌گویند. مقبره‌های باستانی اسرار‌آمیز این گورستان همه در دل سنگ‌ها و صخره‌هایی کنده شده‌اند که امروزه و با ابزار آلات و تکنولوژی جدید هم به سختی می‌توان چنین حفره‌هایی ایجاد کرد. حال آنکه صد‌ها حفره باستانی را چگونه و با چه وسیله‌ای حفر کرده‌اند، برای محققان جای سوال است.

عامه مردم وقتی دلیل و منشاء چیزی را ندانند، آن را به مسائل ماورایی ربط می‌دهند و سال هاست که ایجاد این گورستان عجیب و ترسناک را به اجنه نسبت داده‌اند. به همین منظور هم به آن جن سنط می‌گویند. اگر موضوعات متافیزیک و اعجاب‌انگیز اینچنینی برای شما جالب است، حتماً برای دیدن این گورستان مخوف به چابهار و روستای تیس بروید. بی‌شک تجربه بی‌نظیری خواهد بود.

ShikParvaz